YTTERLIGARE DÖDA FUNNA EFTER FARTYGSKATASTROFEN

STOCKHOLM (TT)

På torsdagsmorgonen påträffades ytterligare sju döda passagerare i havet utanför finländska Utö där fartyget Estonia sjönk.

Hur många som överlevde fartygskatastrofen är fortfarande vid middagstid på torsdagen osäkert. Uppgifterna varierar från 138 till 147 räddade.

På torsdagsmorgonen intensifierades räddningsarbetet i olycksområdet där Estonia med cirka 950 passagerare sjönk natten till onsdagen.

Vid 10.30-tiden på torsdagen hittade sjöräddningen i Åbo sju döda passagerare i vattnet. De transporterades med helikopter till finländska Utö för identifiering.

Rättsläkarna på Utö vill att anhöriga till saknade personer skickar in tand- eller hårborstar till polisen på hemorten. Sedan skickas de vidare till Helsingfors där man med hjälp av DNA-teknik ska identifiera de döda.

I havet driver fortfarande livbåtar och flottar som flutit iväg långt från olycksplatsen. Men hoppet om att finna ytterligare passagerare i livet är minimalt. Under hela natten fortsatte spaningarna efter överlevande. Finländska och estniska fartyg sökte igenom havet. I gryningen sattes finländska och svenska helikoptrar in i sökandet. Vädret i området är mycket bättre än under onsdagen. Sikten var god vid lunchtid och det blåste bara måttligt. Under torsdagen kommer räddningsstyrkorna att försöka lokalisera vraket. I sökandet kommer robotar med undervattenskameror att användas.

Räddningsledaren Raimo Tiilikainen tror att många omkomna kommer att bli kvar i vraket: - Kanske det vore bäst att låta det bli deras grav.

31 till Södersjukhuset

Många av de passagerare som räddades med bara lättare skador har fått lämna de sjukhus där de har vårdats i Finland, Sverige och på Åland.

Av de 31 passagerare som kom till Södersjukhuset med färjorna Mariella och Silja Europa på onsdagskvällen var ingen allvarligt skadad. 13 av dem var svenskar, 17 ester och en var lettisk medborgare.

Södersjukhuset inrättade en krisgrupp med vårdpersonal, psykologer och kuratorer. Under natten har gruppen givit stöd åt ett hundratal anhöriga till dem som har överlevt katastrofen.

Tio av de räddade hade redan lämnat sjukhuset på torsdagsförmiddagen. - De patienter som är kvar är i dag är sorgsna, säger Sören Carlsson, vårdadministratör på sjukhusets akutmottagning. När de kom till sjukhuset var de chockade och utmattade av vad de hade varit med om. Något som nu förbytts i sorg. - En av dem har upptäckt att han förlorat tio vänner vid olyckan.

Polisen i Åbo uppgav vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen att enligt den passagerarlista för Estonia som nu kommit från Estland uppgick antalet resenärer till 1 049. Fortfarande råder dock viss osäkerhet enligt Åbopolisen om samtliga dessa funnits med ombord. Sammanlagt 65 döda har hittats, de senaste sju hittades under torsdagsförmiddagen nära platsen för förlisningen. Antalet räddade har stigit till 140 personer, två utöver torsdagsmorgonens lista. Dessa fanns ej med på den passagerarlista Åbopolisen då arbetade med. Antalet saknade uppgår enligt Åbopolisen till 844.

På torsdagseftermiddagen började militären på Utö att transportera kistorna med offren efter Estoniakatastrofen. De fördes ombord på en färja för transport till Åbo och Helsingfors. Pappkistorna transporterades ner till hamnen på en täckt lastbil. En och en bars kistorna ombord, under värdiga former och utan överdriven brådska.

Runt omkring stod militärer och civila och stämningen var tung. I hamnen var ljus tända.

När alla 45 kistor kommit ombord spelade musiker ur den finska flottan två musikstycken: Axel von Kothens bön och en psalm.

Nästan alla passagerare från fartyget Estonia som vårdades på Södersjukhuset i Stockholm hade lämnat sjukhuset vid 15-tiden på torsdagen.

Av de 31 patienterna fanns endast två svenskar och en estnisk medborgare kvar för medicinsk vård. Ingen av dem har några svårare skador, enligt sjukhusledningen.

Förutom svenskar fanns det 17 estniska passagerare på sjukhuset under natten. 16 av dem har under torsdagen flyttats över till en avdelning för psykiatrisk vård på Södersjukhuset. Där får esterna fortsatt vård och stöd. - Estniska ambassaden i Stockholm är också inkopplad för att bland annat ordna hemresorna åt sina landsmän, säger Berit Oscarsson, informationschef på Södersjukhuset.

Rättsläkaren Antti Jääskeläinen säger att identifieringsarbetet är svårt, eftersom man i Finland inte har den kompletta passagerarlistan.

De 1 049 namnen finns på en lista som kommer från Estland och man är inte säker på om alla personer varit ombord. Att antalet ändras hela tiden beror på att folk fortsatt att höra av sig och lämna nya uppgifter om vilka som varit med. De 65 återfunna dödsoffren ska föras till Helsingfors universitetssjukhus för identifikation. En särskild grupp har bildats med experter från Sverige, Finland och Estland. De har börjat samla in fakta om de saknade och begärt mer material från de olika länderna. - Referensmaterialet består av bland annat tandläkarkort och röntgenbilder, berättar läkaren.

Arbetet med identifiera de hittills återfunna dödsoffren påbörjas under torsdagseftermiddagen och beräknas ta bortåt tio dagar.

Det finns 63 överlevande på sjukhus i Finland och de flesta av dem får åka hem under torsdagen. Bara tolv patienter blir kvar på sjukhus över natten. Det framgick på torsdagseftermiddagen inte hur många av dessa som var svenskar.

EKOLODNING

Vad gäller lokalisering av vraket säger Raimo Tiilikainen, chef för i kustbevakningen central i Åbo: - Vi har vädret emot oss och vi har inte kunnat börja sökandet efter fartyget i dag.

På fredagen, om vädret är bättre, hoppas de kunna ge sig ut med fartyget Suunta och leta med hjälp av sonar och ekolodning.

Från Suunta släpper man ned en robot kallad ROV. Farkosten är obemannad, men bär fem kameror och manövreras genom monitorer uppifrån ytan.

Så snart Estonia är lokaliserat har man för avsikt att fotografera vraket. Kommendörkapten Juhani Toikka säger att man därigenom hoppas kunna se vad som orsakade olyckan. - Jag tror inte att det går att få upp några kroppar, varken med hjälp av dykare eller genom att använda robotar. Utrustningen finns på plats i Åbo.

Ett Herculesplan var vid 15.30-tiden på väg till Åbo för att hämta hem 14 lindrigt skadade svenskar till Sverige, uppger SOS- -centralen i Stockholm för TT.

Herculesplanet startade från Såtenäs flygflottilj i Lidköping med bland annat en flygläkare ombord och beräknas landa i Åbo 16.30 svensk tid.

I Åbo väntar de skadade på att få flygas hem. De har kontakt med den svenska krisgrupp på 2 läkare, en kurator och en psykolog som sedan ett dygn finns på plats i Åbo. Krisgruppen följer med de 14 svenskarna i planet tillbaka till Sverige. Klockan 18 beräknar SOS-centralen att Herculesplanet med de överlevande landar på Arlanda flygplats norr om Stockholm. Två ambulanshelikoptrar hämtar under torsdagseftermiddagen hem sex överlevande efter fartygskatastrofen från sjukhuset i Mariehamn på Åland.

Ambulanshelikoptrarna beräknas landa på Arlanda strax efter Herculesplanet från Åbo.