FANNS INTE MED PÅ PASSAGERARLISTAN - ANHÖRIGA NONCHALERAS AV REDERIET

SUNDSVALL/SOLLEFTEÅ (TT)

Fritz Nilsson och Carl Borgh bokade en minisemester med Estline till Tallinn. Under utresan ringde Fritz Nilsson hem till sin hustru. Efter det har hon inte hört ifrån honom. På hotellet i Tallinn bekräftar man att männen checkade ut på tisdagen för att åka med färjan hem.

Men männen finns inte på passagerarlistan och från rederiet möter man de olyckliga anhöriga med nonchalans - de gånger man alls fått någon kontakt.

Det finns en oerhörd bitterhet mot rederiet hos de anhöriga över hur de har bemötts. Sju dagar efter olyckan har de inte kunnat få bekräftat att männen fanns med på färjan. - Vi har inte ens kommit fram till rederiet. De har inte heller kontaktat oss, berättar Ann Nilsson, hustru till Fritz.

Ingela Danielsson, dotter till Carl Borgh, fick kontakt med rederiet. Hon möttes då av beskedet att hon kunde vara lugn, hennes far fanns inte med på passagerarlistan.

SVÅR OVISSHET

- Innan de reste till Tallinn kontaktade rederiet dem. Rederiet hade då uppgift om att avresan skulle ske på torsdagen och undrade varför de inte fanns på plats då. Men de var inbokade på lördagen. Då hade rederiet uppgifter om dem, men nu verkar allt ha försvunnit. Estline litar jag inte alls på efter det här, säger Ingela Danielsson.

Den ovisshet som de anhöriga lever i är svår. Allt de vill är att få klarhet i att de två männen fanns ombord. Männens visum räckte inte heller längre än till på tisdagen. - Vi har fått bekräftelse från två av varandra oberoende anställda på hotellet att de checkat ut för att åka med Estonia på tisdagen, berättar Ingela Danielsson.

MÅSTE BÄRGAS

Hennes högsta önskan nu är att Estonia ska bärgas. Kanske får hon då en bekräftelse. Om det inte blir ett snabbt beslut om bärgning hoppas hon att de anhöriga organiserar sig för att tillsammans orka utöva påtryckningar. - En bärgning kostar inte mer än två operahus i Göteborg. Ingela Danielsson tror inte att hennes far tagit sig ur båten eftersom han tidigare i år genomgick en höftledsoperation och hade svårt att röra sig.

Efterforskningar pågår nu för att få fram papper på bokningen hos Estline. Men det orkar inte Ann Nilsson kämpa med, hon förlitar sig nu på polisens insatser. Samtidigt pågår diskussioner om ersättning till de anhöriga. Försäkringsbolaget Skuld ställer krav på att de anhöriga bevisar att den de saknar var ombord på Estonia. En svår bevisföring i detta fall. - För oss handlar det inte om pengar. Vårt hopp är att vi ska få en bekräftelse om att de var med ombord. Förnuftsmässigt förstår vi att de var det men känslorna följer inte med, säger Ann Nilsson.

TT har sökt Estlines VD, Johannes Johansson, för en kommentar om deras bemötande av de anhöriga men han har inte gått att nå.