MAFFIAN FÖRSÖKER FÅ IN FALSKA NAMN PÅ DÖDSLISTOR EFTER ESTONIA

GÖTEBORG (TT)

Maffian i Estland har vid flera tillfällen försökt smussla in falska namn på passagerarlistorna efter Estonia-katastrofen för att få ut försäkringspengar.

Det avslöjar Borgtor Kjaernested, företrädare för Internationella Transportarbetarefederationen (ITF) i Sverige.

Kjaernested berättar för TT hur han kunde lyssna på ett telefonsamtal mellan två estniska regeringstjänstemän som utspann sig på ett ministerium där han befann sig. - De talade ett språk jag förstod men som vi inte talade tillsammans. När telefonen ringde medgav tjänstemannen i telefonen att man fem gånger försökt ställa samman passagerarlistor för Estlands del, men misslyckats varje gång eftersom maffian fått med nya namn på dessa. Det rör sig om namn på personer som inte var med vid olyckan och Kjaernested tror att det också är människor som inte är i livet längre. - Min slutsats var att det var folk som maffian tagit livet av och som nu förmodligen ligger i några sandgropar någonstans. Och som de ser en chans att få pengar för. - Men just det har jag inga bevis för.

OMÖJLIGT FÅ ENTYDIG LISTA

När TT tar upp de här uppgifterna med sjöfolksförbundets ordförande Anders Lindström, som numera också är ordförande i ITF:s sjöfartssektion, vill han inte kommentera sakuppgifterna. - Men jag vet att det inte går att få fram en definitiv passagerarlista. Det har cirkulerat åtminstone fyra listor och antalet namn på dem varierar.

ITF har, via olika sjöfack, en pågående insamling till Estoniaoffrens anhöriga. Över en halv miljon kronor har hittills samlats in och ska nu förmedlas. - Vi uppträder då med stor försiktighet. Vi vill inte riskera att hjälpen kommer fel. Pengarna förmedlas så fort vi har fått tillförlitliga adresser och är säkra på att de når rätt människor.

KONTOR I ESTLAND

ITF har också startat ett tillfälligt kontor i estniska LO:s lokaler i Tallinn för att stödja anhöriga till Estonia-offren med juridisk och ekonomisk hjälp. Alla som är berörda kan söka hjälp där, inte bara anhöriga till omkomna besättningsmän. Det var omkring 360 estländare med på Estonia, varav omkring 200 besättningsmän. - Det är över 1 000 anhöriga till omkomna som behöver direkt hjälp, säger Borgtor Kjaernested.

Estniska staten har satsat ett par miljoner för att stödja efterlevande, bland annat de omkring 160 barn som mist den ena eller bägge föräldrarna i olyckan. Pengarna betalas ut månadsvis för att minska risken att de kommer i fel händer. BERTIL ÅKESSON/TT