ERSÄTTNINGSBUD TILL ESTONIAOFFRENS ANHÖRIGA KAN VÄNTAS VID NYÅR

STOCKHOLM (TT)

Ett erbjudande om ersättning väntas bli klart att gå ut till de skadelidande vid Estoniakatastrofen omkring nyår. Det framkom vid ett nytt möte på onsdagen mellan representanter för de anhöriga och försäkringsbolaget Skuld.

De anhörigas ombud får sedan ta ställning till erbjudandet från Skuld. - Det gäller för motparten att få så stor anslutning som möjligt till erbjudandet för att vi skall kunna acceptera det, sade Skulds Sverigechef Douglas Jacobsohn till TT. - Så snart vi har fått erbjudandet accepterat kan vi börja betala ut pengarna.

Skulds erbjudande skall gå både till de överlevande och till anhöriga till de omkomna.

Den internationella stödgruppen för efterlevande och anhöriga efter Estoniakatastrofen anser sig representera en majoritet av de anhöriga.

Enligt Gunnar Bendréus från stödgruppen är 75 procent av de anhöriga och överlevande från 17 länder representerade i den delegation som sköter förhandlingarna med Skuld. Omkring 3 000 personer kräver skadestånd efter Estoniakatastrofen.

Enligt stödgruppen fanns 1 019 personer ombord på Estonia. - Men det lär även ha funnits ett antal estniska fripassagerare ombord. Hur många det var vågar jag inte spekulera om. - Den riktiga siffran på hur många som fanns ombord lär vi nog aldrig få reda på, sade Bendréus. - Om allt går enligt planerna - det är ju en förhandling skall allt vara utbetalt före midsommar. De första utbetalningarna kanske kan ske i april, sade han. HANS BORÉN/TT