RESENÄRERNA TILLBAKA PÅ TALLINN-FÄRJAN - DUBBLAD KAPACITET EFTER HELGEN

STOCKHOLM (TT)

Nu börjar resenärerna att komma tillbaka till Estlines trafik mellan Tallinn och Stockholm efter Estonia-katastrofen. Från och med tisdagens tur från Tallinn - den första efter påsken - har färjan Mare Balticum tillstånd att ta 1 340 passagerare mot drygt 700 tidigare.

Det är det estniska sjöfartsverket som gett färjan certifikat för fler passagerare. Det har skett sedan Estline försett Mare Balticum med ett säkerhetssystem, som medger att alla passagerare kan snabbt evakueras torrskodda till livflottar via rutschbaneliknande anordningar. - Men även om vi får ta över 1 300 passagerare lovar jag att vi aldrig tar mer än 1 000 till 1 100 per tur, säger Estlines trafikchef Carl Gustaf Åkerhielm. Det blir för mycket köande med maximiantalet resande ombord.

Mare Balticum byggdes ursprungligen för Viking Line som Diana II och fick då ta 1 900 passagerare. - Det är alldeles för mycket enligt vår mening, säger Åkerhielm. Vi har gjort frivilliga begränsningar hittills och kommer säkert att göra det även i fortsättningen.

FLYTANDE ARBETSPLATS

Mare Balticum har i vinter varit en flytande byggarbetsplats på Östersjön. Färjans restauranger, hytter och barer har byggts om under lågsäsongen. - Byggnadsarbetet skall vara avslutat med maj månads utgång, lovar Åkerhielm.

Den frivilliga begränsningen har haft sitt tak vid 515 passagerare hittills. - Genomsnittet har på senare tid varit 400-500 resande per tur, säger Åkerhielm. Den stora ökningen väntar vi till sommarsäsongen. Juni och juli är redan högt bokade, maj däremot ligger lägre.

Skillnaden från glansdagarna före Estonia-olyckan i september är att nöjesresandet med dagsturer nästan helt har försvunnit. - De som reser nu har ett ärende i Sverige eller i Estland, konstaterar trafikchefen.

VÄSTRESENÄRER TILLBAKA

Före september hade Estline 70 procent resande från västliga länder och 30 procent från Baltikum och Ryssland. När Mare Balticum sattes in i trafik var fördelningen precis omvänd. - Nu börjar den att utjämnas. Vår passagerarstatistik visar ungefär 50-50 nu, säger Åkerhielm.

Den svenska hälftenägaren Nordström & Thulin har talat om att skaffa ännu en färja till trafiken på Tallinn. - Det är i så fall en anskaffning på litet sikt, tror Åkerhielm. Det tar tid att hitta lämpliga fartyg. Möjligen kan det bli till nästa sommar.