TT-SÖNDAG: SVAG KRONA GAV PRISKRIG OM SEMESTERRESENÄRER

STOCKHOLM (TT)

Svag kronkurs och dålig ekonomi gör att många svenskar semestrar hemma i år. De flesta väntar också in i det sista med att bestämma var semestern ska firas.

Det har gjort att charterbolagen fått kalla fötter och startat priskrig i kampen om kunderna.

Vinnare är charterkunderna, men det gäller att passa på. De flesta av arrangörerna som TT pratat med hävdar nu att bokningsläget snabbt förbättras.

En resa till Rhodos eller Cypern med avresedag i mitten av juli kostar normalt närmare 5 000 kronor. De resorna slumpas nu bort av flera researrangörer för under 3 000 kronor. De låga priserna har fått fart på kunderna. - Nu har vi bra kundtillströmning, men det är klart att prissänkningarna kostar, säger Jan Bergqvist, försäljningschef på Royal Tours.

SVENSKA STUGOR LOCKAR

Många semesterfirare väljer ändå det svenska stugalternativet framför att bli stekt i medelhavssolen.

Caj Nyman, VD för Ölands Turist, är nöjd. - Vi märker en ökning i stuguthyrningen med tre procent jämfört med i fjol och då ska man komma ihåg att 1994 var ett mycket bra år.

Enligt Nyman är det mest svenska semesterfirare på Öland. - Tyskarnas andel av turisterna på Öland är sex procent, det är lite om man jämför med Småland. Där svarar tyskarna för hälften av stugbokningarna.

Nyman menar att tyskarna har en speciell Sverigebild. - För dem är Sverige stora skogar, älgar och tystnad. Öland säljer vi på sol, bad och fina stränder.

Kerstin Persson på Smålands turistbyrå bekräftar den tyska invasionen. - Det är mest tyskar som hyr stuga i Småland. Men även många danskar hittar hit.

Kerstin Persson säger att nio av tio stugor är uthyrda i juli. Det är bättre än i fjol vid den här tiden då 70 procent av stugorna var bokade.

Mait Juhlin är marknadsansvarig för 300 vandrarhem i Svenska friluftsfrämjandets regi. - Fram till nu uppskattar vi att bokningarna ökat med fem procent. Intresset har tagit fart i samband med att vädret blivit bättre, säger Juhlin.

Även på SJ bekräftar man att vi är sena med att boka resan i år.

ÅKER MED KORT VARSEL

- Många åker med kort varsel. Det gäller främst våra storstadspaket. Bokningsläget är något bättre än vid samma period i fjol, säger Björn Halldén, presschef på SJ. I SJ:s storstadspaket ingår förstaklassbiljett på tåget, övernattning i dubbelrum och ett Stockholms- alternativt Göteborgskort. Paketen kostar från 635 kronor. Men man behöver inte åka tåg för att bo billigare på hotell i sommar. De flesta hotellkedjor har sommarpriser som ligger 30 till 50 procent under ordinarie rumspris. Ett rum som normalt kostar över 1 000 kronor kan man i sommar få för cirka 600 kronor.

Katharina Bäcklund som är marknadschef på hotellkedjan Best Western med cirka 50 hotell runt om i landet, säger att förväntningarna inför juli inte riktigt har infriats. - Bokningsläget för juli ligger i år på ungefär samma nivå som vid motsvarande tid förra året. Vi har drabbats av flera avbokningar från tyska bussarrangörer, säger hon. Även om juli är en besvikelse har bokningarna i juni och augusti ökat jämfört med i fjol, enligt Bäcklund. I augusti bidrar friidrotts-VM i Göteborg och vattenfestivalen i Stockholm till så gott som fullbelagda hotell. Gotland har för många svenskar blivit ett alternativ till utlandssemestern. Sol, bad, intensivt nattliv i Visby och lite natur för den som orkar med.

Hans Laidwa, VD för Gotlandslinjen är förtjust. - Vi börjar närma oss siffrorna för 1994 vilket hittills är vårt bästa år.

Under 1994 åkte 330 000 människor över till Gotland, med Gotlandslinjen.

Hans Laidwa förklarar turistströmmen till Gotland med att den svaga kronkursen gjort det dyrt att resa utomlands. - Åker man till Gotland byter man miljö radikalt utan att lämna landet, säger Laidwa.

ESTONIAEFFEKT

Många rederier har drabbats av "Estoniaeffekten". - Effekten av Estonia har inte klingat av. Vi märker av den på ett minskat intresse för våra långlinjer, säger Göran Ekstedt som är informatör på Stena Line.

Enligt honom har det blivit allt svårare att göra prognoser över resandet. - Folk bokar allt senare. Men efter en trög vår märker vi att det börjar lossna, säger Ekstedt.

Det stora glädjeämnet för Stena Line är det ökade resandet från Danmark. Snart är det fler danskar än svenskar som tar båten över till grannlandet.

Danskarna har upptäckt lågprislandet Sverige. De tjänar ett par tusen kronor på att köpa TV:n från Bang & Olufsen i Sverige i stället för hemma i Danmark. Cyklar, CD-skivor, tandläkarbesök. Det mesta är billigare i Sverige på grund av den svaga kronkursen. - Det här är en stor omställning för danskarna. I alla år har det varit svenskarna som åkt över till Danmark för att handla, säger Göran Ekstedt.

Förra året reste 1,2 miljoner resenärer med Stenas Skandinavienlinjer.

Minskat resande över Östersjön har gjort att resor reats ut. En resa tur och retur till Åbo inräknat två hotellnätter kan man få för under 500 kronor, men nu har priserna nått botten. - Vi märker att bokningarna kommit i gång bra. Några större prissänkningar är inte att vänta, säger Kristian Rothoff, VD för Viking Line Skandinavien.

LARS-GUNNAR ERICSON/TT

BILDTXT:

1 1994 var ett mycket bra år för den svenska turismen, och det mesta tyder på att den uppåtgående trenden fortsätter även i år. (Ill: Stieg Larsson, TT-Bild)

2 Svag kronkurs och dålig ekonomi gör att många svenskar semestrar hemma. 1994 hade toppnoteringar för övernattningar i Sverige, och prognosen visar att 1995 blir ett ännu bättre år. (Ill: Stieg Larsson, TT-Bild)